Biografija umjetnice

Gordana Špoljar Andrašić

samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Draženka Jalšić Ernečić autorica je knjige “Gordana Špoljar Andrašić” iz 2003. godine, a godine 2017. objavljena je umjetnička knjiga “Memorabiliar” u izdanju Muzeja grada Koprivnice autorice Ive Körbler.

Svoje stvaralaštvo, kreaciju i nemir predstavlja uvijek novim ciklusima u kojima pokušava prenijeti vlastite dijaloge između intimnog ili unutarnjeg čitanja, i stvarnog, vanjskog poimanja svijeta i prirode. Umjetničin likovni izričaj iskristalizirao se iz osobne likovne poetike koju je gradila isprepličući konkretno i apstraktno, predstavljajući nam intimno, asocijativno i simboličko čitanje prirodne pojavnosti. Izričaj kojeg nosi istraživački nemir i potreba da se premoste okviri tradicionalnog u domeni slike, da se materijom progovori na drugačiji način. Pri tome je ozbiljno uronila u traženje i pronalaženje razloga vlastitog postojanja, pokušavajući nam na gotovo utišan način predočiti tzv. drugi pogled koji nam se može činiti istovremeno i stabilan i krhak, i blizak i udaljen. Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Umjetnica je nagrađivana i nominirana za svoj rad (2021. Nominacija u kategoriji crteža na 8. Internacionalnom bijenalu umjetnosti minijature, Ruse, Bugarska; Nagrada publike na izložbi “One su tu”, Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač, Vinkovci; 2017. Pohvala u kategoriji crteža na Prvom salonu minijaturne umjetnosti “Rijeka mini art”).

Također, autorica je brojnih ilustracija za književna djela (2020. Božica Jelušić “Pjesko”; 2019. Mirna Weber, “Jerihonska ruža”; 2015. Zlatka Sudeta, “Velika građanska kuharica”; 2012. Zdravko Seleš, “Elegije Sigismunda Ernušta”; 1988. Božica Jelušić, “Belladonna”) i voditeljica kreativnih radionica za djecu.

memorabilijar-III-horror-vacui-17
Pročitaj

Umjetnička knjiga "Memorabiliar"

Knjiga “Memorabiliar” autorice Ive Körbler objavljena je 2017. godine u izdanju Muzeja grada Koprivnice.

hrHrvatski